Kto nie uwielbia smaku czekolady? To królowa słodyczy i choć często uznawana jest za wroga każdej diety, ma ona bardzo dobry wpływ na organizm. Istotny jest jednak wybór odpowiedniej tabliczki. Najzdrowsza jest czekolada gorzka z dużą zawartością kakao. Z kolei biała czekolada wcale nie jest czekoladą, a wyrobem cukierniczym bazującym na maśle kakaowym, mleku w proszku i cukrze. Nie ma również właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto każdego dnia spożyć 2-3 kostki tej słodkości.
Jaką czekoladę wybrać?
Aby mówić o zdrowym wpływie czekolady na zdrowie, należy postawić na tabliczkę z zawartością kakao minimum 70%. W sklepach znajdziesz także propozycje z 80, 85, a nawet 99% kakao, jednak ze względu na swój wyrazisty smak nie każdemu przypadną do gustu. W ich składzie znajdziesz również najmniejszą ilość cukru – nawet dwa razy mniejszą niż w mlecznej czekoladzie i nawet trzy razy mniejszą niż w białej. Należy jednak pamiętać, że każda tabliczka jest wysokokaloryczna. Jej wartość energetyczna może wahać się między 500, a nawet 700 kcal. Oznacza to, że nie należy jeść jej bez ograniczeń, ponieważ nadmierne jej spożywanie może doprowadzić do zwiększenia masy ciała. Optymalną ilością są 2-3 kostki dziennie.
Czekolada jako źródło składników mineralnych
Czekolada to doskonałe źródło magnezu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych oraz kurczliwość mięśni. Pierwiastek ma również pozytywny wpływ na układ sercowo- naczyniowy oraz poziom glukozy i insuliny we krwi. Czekolada zawiera również żelazo. To ważny minerał, który wchodzi w skład hemoglobiny i odpowiada za transport tlenu do komórek organizmu. Jego niedobór może doprowadzić do anemii, której towarzysza ogólne osłabienie, bladość skóry, bóle i zawroty głowy oraz spadek koncentracji. W tabliczce znajdziesz także cynk i selen, które chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego. Czekolada to również źródło miedzi, która usuwa wolne rodniki oraz bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, oraz białek. W składzie znajdziesz także fosfor, potas oraz wapń.
Prozdrowotne właściwości czekolady?
Gorzka czekolada stanowi doskonałe źródło polifenoli oraz flawonoidów. Proantocyjanidyny, epikatechiny oraz katechiny chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, oraz chronią przed rozwojem nowotworów, udarem mózgu, chorób układu krążenia oraz nerwowego. Są również silnymi antyoksydantami. Zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki oraz materiał genetyczny. Opóźniają także procesy starzenia się komórek oraz hamują utlenianie złego cholesterolu. Polifenole oraz flawonoidy regulują również ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Czekolada ma również pozytywny wpływ na stan flory jelitowej i wykazuje działanie przeciwzapalne. Polecana jest osobom dotkniętym insulinoopornością, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi, spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Konsumpcja zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Czekolada na dobre samopoczucie
To, że po zjedzeniu czekolady poprawia się humor, wie chyba każdy. Dzieje się tak ze względu na obecność tryptofanu, który jest aminokwasem stymulującym wydzielanie serotoniny. Hormon szczęścia z powodzeniem neutralizuje rozdrażnienie i gorszy nastrój, a dodatkowo dodaje energii do działania. Czekolada powoduje również wyrzut endorfin i stan podobny jak podczas zakochania. Zwiększają one poziom zadowolenia oraz obniżają poziom stresu. To dobry sposób, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.
Gorzka czekolada to doskonałe uzupełnienie pełnowartościowej diety. Oczywiście nie można przesadzać z ilością. 2-3 kostki z powodzeniem uzupełnią zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, które zapobiegną wielu chorobom oraz poprawią humor. Śmiało sięgaj po czekoladę, ale z głową!