Zdrowie

Alergie pokarmowe – jak sobie z nimi radzić?

Alergie pokarmowe – jak sobie z nimi radzić?

Alergia pokarmowa jest diagnozowana u coraz większej grupie ludzi, przez co przypadłość traktuje się jako chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Polega ona na nieprawidłowej reakcji organizmu na substancje zawarte w produktach spożywczych. Sprawdź, jakie są najczęściej występujące uczulenia na jedzenie oraz jak je rozpoznać.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa związana jest z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Traktuje on niektóre składniki pożywienia, jako „wroga”. Po spożyciu alergenu uruchamia on reakcję obronną, która jest łańcuchem skomplikowanych reakcji, w celu zwalczenia szkodnika lub pozbycia się go z organizmu. Taka reakcja może pojawić się praktycznie w każdym wieku. Często dotyka dzieci w już w wieku niemowlęcym, ale może także rozwinąć się na każdym etapie życia.  Alergia pokarmowa bardzo często mylona jest z nietolerancją. Druga przypadłość nie wiąże się jednak z reakcję układu odpornościowego a z niedoborem lub brakiem czynnika umożliwiającego trawienie, lub wchłanianie jakiegoś składnika.

Objawy alergii pokarmowej

W przypadku uczulenia na składnik pokarmowy wystarczy niewielka ilość, by włączyła się reakcja obronna o zwalczanie wroga przez układ odpornościowy. Najczęstszymi objawami walki z alergenem są świszczący oddech, wysypka na skórze lub pokrzywka. Bardzo często pojawia się także chrypka, trudności z przełykaniem śliny oraz mdłości. Skóra może zacząć swędzieć i mogą  się na niej pojawić czerwone plamy. Objawem alergii pokarmowej jest również ból w okolicy żołądka, biegunka lub wymioty. Powszechną reakcją jest puchnięcie twarzy, powiek, ust oraz języka. Niebezpiecznym zjawiskiem są trudności z oddychaniem oraz omdlenia. Może zdarzyć się również wstrząs anafilaktyczny. W momencie wystąpienia objawów należy bezzwłocznie udać się do lekarza, a w przypadku reakcji zagrażających życiu – wezwać służby ratunkowe.

Najczęściej występujące alergie pokarmowe

Uczulenie na białko zbóż, czyli gluten, oraz na białko krowiego mleka, laktozę, to najczęściej spotykane alergie pokarmowe. Ponadto układ odpornościowy może włączyć reakcje obronne po zjedzeniu orzechów, naturalnego miodu, czekolady czy kakao. Niekiedy pokrzywka, biegunka czy ból żołądka pojawiają się po zjedzeniu truskawek, brzoskwiń, cytrusów, kiwi, a także przy warzywach: selerze, pomidorów, grochu, fasoli, marchewki. Dla niektórych osób szkodliwe mogą być ryby (szczególnie dorsz oraz śledzie, węgorz lub tuńczyk) i owoce morza. Objawy uczulenia na pokarm mogą także wystąpić po spożyciu białka jajek, soczewicy lub soi. Szkodliwe mogą być również stosowane w produktach spożywczych barwniki azowe, takie jak E102, E104, E110, E122, E124, E129. Reakcja alergiczna pojawia się zazwyczaj do dwóch godzin po konsumpcji „wroga”.

Przyczyny występowania alergii pokarmowych

Alergia na niektóre substancje zawarte w pożywieniu to schorzenie o podłożu dziedzicznym. Może także wystąpić w związku z czynnikami predysponującymi. Ryzyko wystąpienia uczulenie na składnik pokarmu determinują na przykład warunki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenia czy dym papierosowy. Duże znaczenie ma współczesny tryb życia, w którym często spotykana jest dieta oparta o przetworzone produkty. Częste stosowanie antybiotyków może doprowadzić do zmiany flory jelitowej, które może inaczej reagować na czynniki zewnętrzne niż dotychczas. Wystąpieniu alergii pokarmowej sprzyja również wysoki reżim higieniczny oraz sterylizacja życia codziennego.